Tijdloos

Vergeet dementie, de mens in beeld
Foto: Stefan Knaapen en Josefien Janssen, Fotoclub Helmond

Tijdloos, een project dat het taboe rond dementie wil wegnemen door mensen met beginnende dementie op een positieve manier in de schijnwerpers te zetten. Dit doen we door mensen te fotograferen in een setting en kostuum dat past bij hun droomberoep, het beroep dat ze graag wilden toen ze jong waren.

In 2017 worden acht mensen gefotografeerd. In gesprekken met de modellen en hun familie gaan we op zoek naar droomberoepen, wensen en verhalen van vroeger. Het resultaat is een foto die kracht uitstraalt, geen zielig verhaal. Nee, juist een trotse man of vrouw!

De foto’s worden, geheel belangenloos, gemaakt door leden van Fotoclub Helmond.  De foto wordt vergezeld door een stuk tekst. Een verhaal die de persoon op de foto’s tot leven brengt. Dit verhaal kan gaan over de levensloop van de geportretteerde, het kan een anekdote zijn uit het leven van de geportretteerde of een beschrijving van hoe deze persoon met dementie omgaat met zijn situatie. Iedere keer wordt een Helmondse schrijver gevraagd een bijdrage te leveren, bijvoorbeeld de stadsschrijver, een dichter, rapper of songwriter. Aan de schrijver wordt gevraagd om een passende tekst te schrijven bij de foto’s en het verhaal van de geportretteerde, vanuit zijn of haar invalshoek.
 

Naast Fotoclub Helmond en De Mijmerie werken de volgende partijen mee om Tijdloos mogelijk te maken: Gemeente Helmond, Stichting RCOAK, Ondernemersfonds, Kruisvereniging Helmond, Bleekrode Social Engineering, De Museumdocent, Maartje van der Neut, De Zorgboog en Savant Zorg Helmond, Aldi Schrijft, Bleekrode Social Engineering.

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
01 jan 2017 tot 31 dec 2017
Locatie: 
Helmond