Samen een Tunneltje opknappen in #Leende

Mensen (Jong en oud) uit 2 verschillende kernen gaan samen aan de slag om een gaaf en schoon Strijpertunneltje in Leende te maken.

Dit doen we door het aanspreken van de creatieve vermogens en talenten die mensen hebben. Het Strijpertunneltje moet weer een visitekaartje worden die de 2 kernen verbindt, en waar je met veel plezier doorheen gaat, en misschien wel omkeert om het nog een keer te bekijken :)

Want als je gezamenlijk ergens de schouders onder zet, zijn er dus meerdere 'eigenaren' die ervoor zullen zorgen dat 'hun' werk niet beklad wordt. En dat de omgeving ervan schoon blijft.

Hoe het begon

Tijdens de jaarlijkse dorpsavond in november 2017 is de vraag gesteld: kunnen we de lelijke Strijpertunnel niet 'verfraaien"?

Ingeborg van Meggelen is vanaf januari 2018 diverse gesprekken gaan voeren met allerlei partijen/mensen in Leende om samen dit project op te pakken.

Inmiddels hebben er al een paar lessen : “waar droom jij voor Leende van”, waar ben jij trots op? sessies plaatsgevonden op een school (zie foto). De Dorpsraad en ook kernraad Leenderstrijp is ook enthousiast over het project. In de kranten stonden al verschillende artikelen hierover, waarop mensen reageerde en aanhaken om een bijdrage te leveren.

Hoe ziet het eruit

We zijn gestart in april 2018 op basisschool St Jan in Leenderstrijp. 

Daarna hebben we met jongeren en ouderen gesproken en idee"nn mee gekregen van ze.  We gaan nu een concept ontwerpen uit alle ingebrachte ideeën dat uiteindelijk aangebracht gaat worden met zoveel mogelijk handjes. 

Doelgroepen bereiken

Kinderen van de basisscholen, jongeren (via SCC) en ouderen o.a. van de huiskamer (project van Zorgcoöperatie). Zo komen er meer en nieuwe verbindingen tussen jong en oud en tussen de 2 kernen. En neem je de historie van het dorp mee om met de jongste kinderen & jongeren samen een toekomst voor Leende te gaan vormgeven. Dwars door alle geledingen. Waar we allemaal trots op zijn.

Gaandeweg werd in de gesprekken duidelijk, dat het werken met een relatief nieuwe techniek genaamd Wallprint de jongeren erg aansprak. Je krijgt daarmee een soort fresco techniek op de muur en kunt ook oude illustraties en foto's zo op de muren overbrengen.  

Samenwerken

Met o.a. Cordaad, Jaap Henst, met Angeline Maas van Beeldentemmers voor de creatieve invulling, SCC, de Zorgcoöperatie Graag gedaan (huiskamer), de Dorpsraad Leende,de kernraad uit Leenderstrijp. We zijn al een paar keer op de Witte nog bijeenkomsten in de huiskamer geweest.
Clean Up uit Maarheeze heeft aangeboden de tunnel schoon te willen maken.

Versterken sociale banden

We betrekken mensen met de vraag: 
Waar dromen jullie van? Wat wensen zij voor Leende? Hoe zag leende er vroeger uit?
De ervaring leert dat een project waar je gezamenlijk de schouders onder zet niet zo snel aan afbreuk onderhevig is, en het verbroedert. "Kijk een hoe mooi 'ons 'tunneltje nu is ! "

Hoe betrek je mensen:

Door inzet van social media, te praten met mensen, langs te gaan op de scholen. In Leenderstrijp hingen de gemaakte kunstwerken een tijd aan het schoolhek en kon iedereen ze zien en zo wordt er dus over gepraat.  Ook het artikel op Heeze-Leende 24 , aandacht in artikels in het ED en de parel van brabant hebben al voor aandacht gezorgd. Hier kun je mijn ervaring en leerweg van de afgelopen jaren lezen en zien

 

Uitvoering

Tijdens burendag 2019 op 27 en 28 september gingen we met zoveel mogelijk mensen de #Wallprint tatoo aanbrengen.
Je kunt me mailen met je vragen: ingeborg@netevenanders.eu

En hier kun je het resultaat zien : 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Contactpersoon

Telefoonnummer: 
  • 06-44822354

Over dit project

Looptijd: 
01 jan 2018 t/m 28 sep 2019
Locatie: 
Leende