Kunstwerk Zandpoort - Reeshof, Tilburg

Zandpoort, 2019. Foto: Hans Kusters

Een populair wandelgebied langs het Tilburgse Wilhelminakanaal veranderde van de ene op de andere dag in een kaalgeslagen stuk bouwgrond voor de aanleg van een industriehaven. Bewoners waren boos en werkten samen met Stadslab CuPuDo en kunstenaar Geert van de Camp aan een oplossing. 

Dit vertaalde zich in een kunstwerk in de vorm van een grote schommelpergola met zitbanken passend bij de rode kranen en stapels containers aan de overzijde van het kanaal. Initiatiefnemer en buurtbewoner Peter van Gils startte met de hulp van Stadslab CuPuDo (Cultuur in het Publieke Domein) een proces voor het selecteren van een kunstenaar. Daaruit volgden drie ontwerpen, waarna via een verkiezing in de bibliotheek van de Reeshof werd gekozen voor het ontwerp van Geert van de Camp van kunstenaarscollectief Observatorium (Rotterdam). De Wijkraad Reeshof gaf de opdracht voor het realiseren van het ontwerp.

Op 21 september 2019 vond het openingsfestival plaats ter gelegenheid van de onthulling van dit iconische kunstwerk, getiteld Zandpoort, in de Reeshof.

Zandpoort is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Buurtcultuurfonds (als icoonproject), Mondriaan Fonds, Gemeente Tilburg, Reeshof Cultuurt en stadslab CuPuDo. Bekijk hier een documentaire of lees hier het artikel over de totstandkoming van het project.

Foto van Hans Kusters.

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
01 jan 2018 t/m 21 okt 2019
Locatie: 
Tilburg