Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek

Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek is een burgerinitiatief de Vrienden van de Kiek als werkgroep binnen de Vereniging Recreatie en Toerisme uit Goirle. Bewoners willen een historische plek opnieuw tot leven te brengen, namelijk een schijnvliegveld dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als afleiding voor het echte vliegveld in Gilze-Rijen. Militairen voerden daar een toneelstuk op compleet met aansteken van lichten langs de 'startbanen' en voorttrekken van nepvliegtuigen over een rails. Op de plek is een bunker en er zijn bomkraters, dit is in verval aan het raken. De gemeenschap wil de plek opknappen, de verhalen behouden en een iconisch kunstwerk van een vliegtuig plaatsen om het besef van vrijheid door te geven aan toekomstige generaties.

Het initiatief wordt uitgevoerd in samenwerking met onder andere lokale erfgoedorganisaties, de gemeente en burgers. De plek wordt opgenomen in de visie op de toeristische route Bels Lijntje die momenteel wordt gemaakt door 7 gemeenten. Kunstenaar Bart Somers maakt een installatie van 12 bij 14 meter van cortenstaal en werkt voor de uitvoering ervan samen met Piets Fabriek, de smederij van Paul van Dongen waar hij jongeren met een achterstand in de maatschappij een vak leert. Het wordt een kunstwerk waar ook op geklommen en gespeeld mag worden en dat de geschiedenis beleefbaar maakt. 

Voor informatie of opmerkingen neem contact op met Vrienden van de Kiek via Joep Horevoorts: joep@horevoortsadvies.nl of 06-34893196.

Herbeleving Schijnvliegveld De Kiek is door het Buurtcultuurfonds Noord-Brabant aangewezen als icoonproject.

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Contactpersoon

Telefoonnummer: 
  • 0634893196

Over dit project

Looptijd: 
01 jan 2018 t/m 31 okt 2019
Locatie: 
Goirle