De straatfiets

Een sociaal experiment

Kunstenaarscollectief  Tilburg Cowboys initieert in samenwerking met Buurtcultuurfonds Woonbedrijf een sociaal experiment: de Straatfiets. Als ‘TCB Pakketservice’ gaan de kunstenaars in zes verschillende straten waar Woonbedrijf woningen heeft, pakjes met de onderdelen van een complete nieuwe fiets bezorgen.  

TCB pakketservice bezorgt de pakketjes opzettelijk bij de buren. Ook al is de geadresseerde thuis. Het afhalen van pakketjes bij elkaar ziet Tilburg Cowboys als een eerste manier om buren met elkaar in contact te laten komen. De bezorgde pakketjes bevatten per straat samen de onderdelen van één complete nieuwe fiets. Eén straatfiets; voor de hele straat. De helft van de buren ontvangt één van de 20 pakketjes met een los fietsonderdeel; een trapper, zadel of wiel. De andere helft van de bewoners ontvangt een afhaalbewijs. De straat wordt van tevoren niet geïnformeerd over het project; de pakketjes komen als verrassing. 

Het initiatief ligt bij de straatbewoners om de onderdelen bij elkaar af te halen om als straat de onderdelen compleet te krijgen en de fiets te monteren. Tips hoe de straat dit het beste aan kan pakken worden niet gegeven. Een van de pakketjes bevat een cijferslot met code voor de hele straat. Als de straat erin slaagt de fiets in elkaar te zetten, krijgen ze de code van Tilburg Cowboys. Uiteraard stopt het niet met het in elkaar zetten van de fiets; het beheren van het gezamenlijk eigendom is een misschien wel een van de moeilijkste opgaven!

De bewoners wordt gevraagd om het verloop van het proces te laten zien op social media.  Alle berichten met de hashtag #straatfiets worden verzameld op de website www.straatfiets.nl. Hoe gaat de straat om met de gezamenlijke fiets? Welke sociale structuren worden zichtbaar? Wie neemt verantwoordelijkheid voor het onderhoud? Waar wordt de fiets gestald? Hoe gaat het overleg over het gebruik van de gezamenlijke straatfiets? Of staat de fiets binnen een week op marktplaats? En wie weet resulteert dit in spontane buurtfeestjes?

 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
25 mei 2016 tot 31 dec 2016
Locatie: 
Strijp S

Verwant

Trefwoorden: 
fietsstraat
Discipline(s): 
Design