Buitengewoon Blondeel

Een vergeten terrein, een grote groenstrook, grenzend aan schuurtjes in achtertuinen: het Blondeelpad in Woensel Zuid. Een terrein waar voorheen veel overlast was door jongeren, waar de politie hard heeft ingegrepen. Al tien jaar deed de gemeente de belofte om het terrein op te krappen, maar het kwam er niet van. CKE,  Woonbedrijf en de gemeente gingen samen aan de slag.  We betrokken zoveel mogelijk (potentiele) gebruikers van het terrein, door verschillende ontwerprondes. Kinderen, jongeren en volwassenen deden allemaal mee, de honden kregen een eigen Wall of Fame op het terrein.

Maatschappelijke vraag: De buurt wil, na een periode van loze beloftes en veel overlast, dat het Blondeelpad weer voor en van hen wordt. Ook de woningcorporatie en de gemeente willen eigenaarschap van het Blondeelpad bij bewoners creëren.

Artistiek antwoord: We overwegen bij elke doelgroep zorgvuldig hoeveel we hen erbij kunnen en willen betrekken. We beginnen met een guerilla-actie, met hulp van de kinderen. Omdat zij de hoofdgebruikers van het terrein zijn, mogen ze de buurt vast laten weten wat ze allemaal wel en niet leuk vinden aan het terrein. Ze plaatsten overal bordjes.

Co-creatie: Mensen die aan het Blondeelpad wonen, zijn de brongroep. Een groep kinderen en hun ouders, mensen zonder kinderen, en een aantal jongeren. Direct daaromheen zit  de rest van de buurt, die ook graag gebruik maakt van het terrein. Iets verder op afstand staan de hondenbezitters, die over het veld wandelen, de studenten van de nabijgelegen onderwijsinstelling die het terrein gebruiken in hun pauzes. Lumens is de partner die het terrein gebruikt in de programmering. Woonbedrijf en de gemeente financieren.

Waarde-creatie: Het Blondeelpad is van de brongroep geworden. Zij hebben een heleboel bepaald, en zij nemen nu ook verantwoordelijkheid voor het verdere verloop. Zo maakten ze al samen hangmatten en schommels voor op het terrein, en richtten ze samen de moestuin. Eigenaarschap en een stem voor iedereen zijn de belangrijkste waarden van Buitengewoon Blondeel.

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Locatie: 
Eindhoven