Blauw Tilburg

Kunst in de voetsporen van de Tilburgse waterlopen
Opening Blauw Tilburg kunstwerk 3 op voormalig VGL terrein en Buurtcamping

Blauw Tilburg is een kunstproject voor en door Tilburgers, met als thema de vergeten geschiedenis van de blauwsloten. 

Geschiedenis
Ruim 100 jaar geleden had Tilburg 35 waterstromen. Een deel van deze 'blauwsloten' vervoerden het afvalwater van de textielindustrie. Al deze waterstromen zijn verdwenen. 

​Drie kunstwerken
Diverse organisaties waaronder Stichting Faliekant en Levend Water werkten samen om deze unieke geschiedenis weer zichtbaar te maken en om na te denken over water in Tilburg. En dat gebeurde met communityArt: met zoveel mogelijk Tilburgers zijn 3 speciale kunstwerken van (blauw) textiel (en restmaterialen) gemaakt. Ieder kunstwerk is bedacht/ ontworpen, gemaakt, gevierd en gedeeld door en met lokale buurtbewoners. Ze werden geplaatst op locaties waar vroeger het water door Tilburg stroomde: Oud-Noord (Textielplein), thema 'verleden'; Noord (Natuurtuin Stokhasselt), thema 'heden' ; Centrum (voormalig VGL terrein),  thema 'toekomst'

Verhalen en Blauwslootzwerfjurk
Om de kennis te waarborgen zijn verhalen van (oudere) mensen die de waterlopen nog hebben meegemaakt, vastgelegd in beeld.
De blauwslootzwerfjurk is een door vele handen gemaakte jurk van 10 meter breed en 2 meter hoog, bestaand uit 13 delen. De jurk zwierf in delen door de 3 Tilburgse wijken als teaser om mensen te activeren mee te doen aan Blauw Tilburg, bijvoorbeeld door een stuk van de jurk mooier te maken. Bij elke opening van een kunstwerk op locatie, werd de jurk opgesteld om 'aan te trekken' o.a. op Festival Mundial. 

De kunstwerken bleven staan tot eind augustus 2016.  

 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.