Bergen op Zilver

Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom

Evenals elders in Nederland waren in Bergen op Zoom en omstreken veel zilversmeden werkzaam. Maar in opvallende tegenstelling tot veruit de meeste steden in Nederland was er in Bergen op Zoom niet of nauwelijks aandacht geweest voor zilver en zilversmeden. Het project Bergen op Zilver, gestart in 2012, heeft dit hiaat in de geschiedenis van de stad opgevuld en heeft dit thema bij een brede groep mensen onder de aandacht gebracht. In 2017 is er het volgende gedaan:

  • Een boek uitgegeven over Zilver in en rond Bergen op Zoom
  • Een tentoonstelling over het zelfde thema
  • Diverse activiteiten rondom het thema

Vanuit een burgerinitiatief heeft Het Markiezenhof als professionele organisatie dit project opgetild en is er een samenwerking en participatie tot stand gekomen met een breed scala aan organisaties en particulieren vanuit een breed interesse gebied (van onderzoekers tot zilverpoetsers en van museumtijgers tot kinderbeleving). Door de inzet van kunst, cultuur en erfgoed in de expositie in de diverse monumenten, gekoppeld aan een groot aantal van participatie activiteiten en educatietrajecten heeft voorbij ijdelheid een grote impact in de beleving van en verbinding met burgers en hun erfgoed.

Er zijn nu programma's voor blinden en slechtzienden en dementerenden geïmplementeerd. Een grote groep vrijwilligers heeft zich blijvend verbonden aan het Markiezenhof. De mogelijkheden waarop educatie, erfgoed, kunst en cultuur in verbinding  kunnen worden ingezet zijn bewezen en in beeld gebracht. Minderheden in onze samenleving zijn betrokken bij het project waardoor ze zich gezien voelen en hun integratie is bevorderd. De potentie is kunst cultuur en erfgoed hebben zijn ingezet om nieuwe doelgroepen aan te spreken en te verbinden met ons erfgoed.

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
20 mei 2017 tot 29 okt 2017
Locatie: 
Bergen op Zoom