Foto: Tante Netty

Benksie in de Buurt zet buurtbewoners aan tot het creëren van street art met een boodschap. Tante Netty koppelt professionele urban artists aan jongeren (12+) en volwassenen in verschillende wijken in het Eindhovense stadsdeel Woensel. Samen met bewoners en sociale partners zoeken zij naar wat er speelt in de buurt, zoals het gevoel van onveiligheid, overlast of zwerfafval. Vervolgens bedenken en realiseren bewoners samen met een kunstenaar street art-interventies die hierbij aansluiten. Meedoen met het project, en daarmee actief kunst te beoefenen, is zeer laagdrempelig. De resultaten zijn concreet en aanwezig in de openbare ruimte. Kunst komt letterlijk dichtbij.

Dit project geeft deelnemers en mede-buurtbewoners tools om met een kunstenaarsblik naar de eigen woonomgeving te kijken, hun creatieve denkkracht te activeren en ideeën te ontwikkelen voor het verbeteren van de buurt. Deelnemers leren creatief te denken en te werken met verschillende materialen en vaardigheden. Kunst, in dit geval street art, wordt ingezet als middel om te komen tot dialoog in de wijk, participatie, het versterken van het lokale netwerk van bewoners en organisaties en het versterken van eigenaarschap en zelfvertrouwen.

Tante Netty werkt in dit project samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie, woningcorporaties, urban artists, buurtorganisaties en vooral de buurtbewoners.

 

Ontwikkelingen

Januari 2017 wordt het project in de wijken Woenselse Heide en het Henri Dunantpark afgerond en gaat Tante Netty in de derde en vierde wijk aan de slag, dat worden Vlokhoven en Hanevoet. Begin november heeft Tante Netty het project kunnen presenteren aan de wijkregisseurs van de gemeente Eindhoven. Dat zorgde voor een goede basis in verschillende wijken. Het blijkt namelijk gemakkelijker om mensen mee te krijgen als er al iets speelt in de wijk, iets wat je als aanleiding kunt presenteren. Daarnaast werkt het goed om te beginnen met een interventie in de wijk die aandacht trekt, in plaats van met een brainstorm.

Vlokhoven

In de wijk Vlokhoven ging ontwerper Florian Visser samen met buurtbewoners op zoek naar bijzondere plekken in de wijk. Samen ontwierpen zij 50 aanwijsborden die je naar al deze plekken leiden. 

 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Contactpersoon

Over dit project

Looptijd: 
01 sep 2016 t/m 30 apr 2017
Locatie: 
Eindhoven