Als ik een vogel zou zijn...

Verhalenproject voor, door en met de bewoners woonachting rondom S.C.C. Hofdael, Geldrop Centrum

Kunstkwartier wil met dit project door middel van cultuurparticipatie de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van ouderen onderling bevorderen, de verbinding tussen ouderen en buurtbewoners stimuleren en een bijdrage leveren aan de participatie van ouderen in de samenleving door een theateraanbod te ontwikkelen waaraan zij zelf kunnen deelnemen.

Kunstkwartier voert dit project uit in het centrum van de gemeente Geldrop, rondom Sociaal Cultureel Centrum Hofdael (S.C.C. Hofdael), welke is gelegen te midden van een appartementencomplex voor ouderen. We richten ons op de ongeveer 250 ouderen die in het centrum van Geldrop wonen en die zichzelf als eenzaam ervaren, aldus een onderzoek van de gemeente Geldrop-Mierlo.  

Het verhalenproject is artistiek gezien gebaseerd op de metafoor van een vogel en een vogelkooi. Ouderen kunnen zich gevangen voelen in hun eigen huis. Zij ‘vliegen’ er nooit uit. Andere ouderen hebben een ruimere wereld en vliegen als vogels in een ruime volière.

Het project kent een viertal fases, waarbij begonnen wordt met het vangen van (levens)verhalen van ouderen. De ouderen worden vervolgens uitgenodigd om hun verhaal vorm te geven in het maken van een eigen vogelkooi. Daarna worden verhalen en vormgegeven vogelkooien tentoongesteld in S.C.C. Hofdael. De laatste fase geeft een concreet aanbod voor ouderen om de eigen verhalen in een theaterproductie vorm te geven samen met buurtbewoners.

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
01 aug 2014 tot 31 Mar 2015
Locatie: 
Geldrop

Verwant

Trefwoorden: 
ouderen