Het Noordse Vuur

Verhalen vanuit Tilburg Noord

“Geen vermaak, maar verhalen die hun leven en lot dienen te veranderen. Als je entertainment even niet meetelt, dan kan een verhaal knechten of bevrijden. Een tussenweg is er niet.” Dat is het motto van de Noordse Vuren. Een wijktheater project in Tilburg Noord dat de armoede in de wijk wil adresseren en wil bijdragen aan nieuwe perspectieven voor bewoners in deze volgens velen desolate wijk aan de rand van de stad.

Maatschappelijke vraag: De impulswijk Tilburg Noord Stokhasselt is een kleurrijke wijk. Er woont een mix van mensen van (zeer verschillende) buitenlandse afkomst en mensen wiens roots in Tilburg liggen. Noord Stokhasselt staat te boek als een desolate wijk waar 47% van de bewoners op of onder de armoedegrens leeft. Noord Stokhasselt heeft een negatief imago. De laatste jaren is het echter stil in Tilburg Noord. Te stil en leeg. Bewoners hebben zich stilletjes teruggetrokken achter hun eigen voordeur. Ze hebben niets te besteden en kennen hun buren niet meer. Hoe komt er weer meer warmte en vuur in deze wijk?

Artistiek antwoord: De lokale theatergroep van bewoners in Noord wil vuurplaatsen gaan inrichten waar bewoners elkaar verhalen kunnen vertellen en waar nieuwe impulsen vanuit kunnen gaan. Ze krijgen daarbij ondersteuning van en team van Factorium. In juni is een eerste verkennend evenement rond het thema armoede. In januari volgt een grotere happening op het veld van de Monteverdistraat. Naast het verhalen vangen maken zijn er een groot aantal deelprojecten met het onderwijs, welzijnswerk en amateurfotoclub contrast, vrouweninitiatief 4Women, etc. De bedoeling is om van deze vuurplaatsen een traditie te maken.

Co-creatie: Cultuuraanjager Aaf Dohmen en theatermaker Pieter van Loon traceren via de sociale netwerken in de buurt bewoners met een verhaal. Samen met makers uit het netwerk van de 1ste Tilburgse Wijktheater en factorium worden deze verhalen tot theatrale en muzikale één-acters gesmeed. Met de start van het project valt het nog niet mee om voldoende vertellers betrokken te krijgen en te houden. Ook de mobilisatie van nieuwe vrijwilligers vraagt een lange adem. Als resultaat van alle inspanningen kan wel een zeer aansprekende voorstelling worden gemonteerd.

Waarde-creatie: Het concept van de vuurplaats en het vangen en vertolken van verhalen over het leven in Tilburg Noord heeft beslist potentie. Het biedt reeds actieve bewoners de gelegenheid om zich nog weer op een ander plan te manifesteren en om nieuwe groepen bewoners te mobiliseren. Het brengt verbeeldingskracht, warmte en schoonheid in de verder zeer rauwe werkelijkheid. Er moeten nog wel een paar slagen gemaakt worden voordat het ook echt een speelruimte biedt voor het genereren van nieuwe beelden en nieuwe relaties die echt het verschil gaan maken voor de brongroep.


 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Looptijd: 
01 jun 2014
Locatie: 
Tilburg-Noord

Media

Document(en): 
PDF-pictogram flyer_skylinenoord.pdf