Kennisdelingsbijeenkomst L@B: Ontmoeten, Omdenken en Oogsten

Tijdens de kennisdelingsbijeenkomst Leefbaarheid@Brabant op woensdagmiddag 22 april kunt u deelnemen aan verschillende workshops. Dagvoorzitter Meike de Jong leidt u door de dag. Zij zorgt voor de uitwisseling van inspiratie en kennis tussen sprekers, workshopleiders en -deelnemers. Trendwatcher Tony Bosma, bekend van de Trendrede, verzorgt een lezing, volgt deze dag en houdt ons aan het einde van de dag een spiegel voor.

Programma:
12:00 uur Welkom en opening, door dagvoorzitter Meike de Jong, presentator RTL Nieuws
12.00 – 12:45 Ontmoetingsplaats en lunch
12.45 – 13:15 Transitie, reset je mentale software – door trendwatcher-futurist Tony Bosma
13:15 – 14:00 Omdenken: Ja-Maar Clinic
14:15 – 15:15 Eerste ronde L@B workshop* sessies
15:30 – 16:30 Tweede ronde L@B workshop* sessies
16:45 – 17:00 De trend in het L@B – door Tony Bosma, trendwatcher-futurist
17:00 – 17:30 Borrel op de ontmoetingsplaats

Hieronder kunt u per workshop meer informatie vinden die u zal helpen bij het maken van de juist keuze.

Workshops:

Vrijkomende kerk, en dan……? 

Wat te doen bij herbestemming? Hoe kom je samen, met respect voor elkaars positie, tot een zinvol gebruik?
We gaan in op de meest recente voorbeelden uit de praktijk van herbestemming.

Een sessie over samenwerking, creativiteit en maatwerk voor een ieder die betrokken is bij de herbestemming van vrijkomende kerken.

Toerisme zonder Zorgen

Ondernemers uit de Kempen maken de streek aantrekkelijk voor een vakantie voor iedereen. Zij voorzien in een groeiende behoefte om ouderen en mensen met een beperking of (chronische) ziekte zo normaal mogelijk op vakantie te laten gaan. Maak kennis met een onderscheidende aanpak tussen diverse partners.

Een sessie voor ondernemers, (zorg)instellingen, gemeenten en partijen die Brabant voor iedereen toegankelijk willen maken.

Mobiliteit, de weg naar leefbaarheid

Voor bewoners zorgt mobiliteit voor de toegang tot voorzieningen. Voor zorgvoorzieningen, winkels, culturele- en ontmoetingscentra kan mobiliteit de sleutel zijn tot betere benutting. Hoe pakken we dit samen met de lokale partijen op?

Een sessie over kleinschalige mobiliteitsoplossingen uit de praktijk en hoe lokale ondernemers van voorzieningen zelf de handschoen kunnen oppakken en bijdragen aan een betere bereikbaarheid. Voor dorpsraden, (culturele) centra/MFA’s, gemeenten en andere partijen die belang hebben bij een goede bereikbaarheid.

Kansen van Kunst en Cultuur in de wijk

Aan de hand van presentaties van net uitgevoerde buurtcultuur projecten verkennen we hoe kunst en cultuur kansen bieden voor leefbaarheidsvraagstukken.  Deelnemers kunnen vervolgens eigen thema’s inbrengen waar we ter plekke een mooi project of programma voor opzetten.

Een sessie voor dorps- en wijkraden, buurtbewoners, gemeenten en iedereen die actief is met het verbeteren van zijn of haar wijk.

Digitale Platforms, waar staan we nu?

Van burgers wordt een grote mate van zelfredzaamheid verwacht.  Digitale Platforms helpen hierbij.  Vandaag wisselen we ervaringen uit en passeren verschillende voorbeelden de revue. Wat zijn de succesfactoren en wat gaat er moeilijk? Hoe betrek je burgers en de gemeente bij je initiatief? Ben je betrokken bij een digitaal platform? Praat dan mee en leer van elkaars ervaringen!

Een sessie voor diegenen die betrokken zijn bij het ontwikkelen of uitvoeren van een digitaal platform.

Bouwstenen voor leefbare wijken

Op basis van onderzoek naar de leefbaarheid in de wijk ontwikkelen NIEUWBRUUT, NHTV en de provincie een methodiek om de leefbaarheid te vergroten. Deze methodiek helpt betrokkenen bij de wijk om zelf de toekomst van hun leefomgeving vorm te geven. Instrumenten hiervoor zijn: Buurtmilieus,  Bouwstenen atlas en een Netwerkplatform.

Een sessie voor alle partijen in de wijk zoals burgers, ondernemers, initiatiefnemers, gemeenten, corporaties en zorginstellingen.

Social Media Strategie Sessie 

Wil jij weten op welke manier je social media strategisch in kunt zetten voor jouw project om je doelstellingen te bereiken? Bezoek dan de sessie “Social Media Strategie” van Marjolein Bongers of Richard van der Blom. Tijdens deze 2-uur durende interactieve workshop ga je zelf aan de slag met de 7 stappen voor de social media strategie om hiermee tot een basis te komen van jouw eigen strategie.

Een sessie voor iedereen die social media strategisch wilt inzetten voor zijn of haar project. Enige basiskennis van social media is voor deze sessie een vereiste. Let op: deze workshop bestaat uit twee rondes en is bij keuze de enige sessie die u volgt.

Jouw business case voor een duurzame samenwerking

Inmiddels staan veel L@B projecten op de rit, maar hoe gaan we verder richting de toekomst? Om projectresultaten te borgen dienen kosten en baten voor iedere partner in balans te zijn.

Een sessie voor projectleiders en partners die de samenwerking in hun project willen borgen voor nu en in de toekomst. Sander Smit leert je hoe je met het business model canvas, kosten en baten eenvoudig in kaart brengt.  Sander heeft binnen meerdere internationale onderzoeksprojecten kennis en ervaring opgebouwd met het ontwerpen en uitwerken van business modellen en gelooft in de kracht van samenwerking.

Crowdfunding: een kans voor gemeenten!

Hoe zet ik  crowdfunding  invoor de financiering van beleid? Hoe  zorg  ik  ervoor  dat  burgers meedoen?  Wat kunnen  we  leren  van  andere  gemeenten  die  crowdfunding  al toepassen?  Na  de  workshop hebben  de deelnemers  meer  inzicht  in wat voor meerwaarde de gemeente kan bieden op het gebied van crowdfunding en hoe dat kan worden gerealiseerd.

Een sessie voor ambtenaren verzorgd door Simon Douw van het gerenommeerde bureau Douw en Koren waarbij inzicht wordt geven in de kansen en mogelijkheden van crowdfunding voor overhedenmaar ook in de beperkingen ervan.

Crowdfunding: aan de slag met jouw initiatief!

Wat is crowdfunding en hoe werkt het? Wat zijn de ‘do’s’ & ‘dont’s’? Douw&Koren reikt tools en tips aan waardoor deelnemers niet alleen huiswaarts keren met een stevige basis voor crowdfunding, maar ook op de hoogte zijn van hetgeen wat er komt kijken bij het uitvoeren van een crowdfundcampagne.

Een sessie voor initiatiefnemers van leefbaarheidsprojecten verzorgd door  Simon Douw van het gerenommeerde bureau Douw en Koren.  Aan de hand van het Crowdfunding Canvas ga je concreet aan de slag met je eigen project.

Meld je hier aan voor de bijeenkomst

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Informatie

Datum (periode): 
woensdag, 22 april, 2015
Tijdstip: 
12.00 uur - 17:00 uur
Locatie: 
Goirle

Locatie

Adres: 
Thomas van Diessenstraat 1
Goirle