Terugblik CAB-Café #11

Een korte terugblik op de online bijeenkomst op 15 april 2021 vanuit theater De Lievekamp in Oss:

Na de prachtige voorstelling van Hertog Zout gaat Marjolein Buijs in gesprek met Bart Bakker, Noortje Spierings en Rian van Lavieren over de programmalijn Kunst & Geluk van Muzelinck binnen de Proeftuin Ruwaard.

Dit panelgesprek gaat over structurele samenwerking tussen het culturele en sociale domein, lees hier de belangrijkste lessen tot nu toe. Een voorbeeld van een kunstproject ontwikkelt binnen dit programma is Pruts & Klooi.

Margriet van Diggelen, impactmanager bij VSBfonds, laat zien dat impactmeten vooral leuk is en deelt haar ervaringen en belangrijkste tips. In dit artikel zetten we het een en ander op een rijtje. Nieuwsgierig hoe anderen meten of hun project geslaagd is? In dit artikel gaan we in op twee voorbeelden, Meet & Greet van Factorium Podiumkunsten en Poppodium Phoenix, beide zetten kunst en cultuur in als middel om mensen uit hun isolement halen.

In gesprek met verschillende makers en initiatiefnemers zien we hoe je ondanks de beperkende maatregelen tijdens de coronacrisis wel kan bijdragen aan zingeving, mentaal welbevinden en kwaliteit van leven. Wat kan juist wel en hoe kun je bestaande projecten aanpassen? Bekijk hier de inspirerende voorbeelden:
*Heleen van Doremalen over Bakkie Troost
*Annet Swart en Marieke van de Ven over De Verscholen Stad
*Sander van Bussel over Radio Straatpiraat (Tilburg Cowboys), Kaapstad-Tilburg en Human Rights Tattoo

Tot slot ontstaat er onder leiding van Theaterregisseur Letizia Rompelberg, artistiek leider van Hertog Zout, een levendige discussie over de rol van deelnemers en de kunstenaar in community art projecten, aan de hand van de volgende stellingen:
*Iedereen is een geschikte deelnemer aan een cultuurparticipatieproject.
*Een cultuurparticipatie-project heeft als grootste doel iets te betekenen voor de deelnemers zelf.
*Deelnemers mogen het best (technisch) moeilijk vinden.
*Je mag als kunstenaar wroeten in (veranderen in, aan de haal gaan met) de persoonlijke verhalen van deelnemers.
*Het artistieke product staat in dienst van de deelnemers.
*Een voorstelling, gespeeld door ervaringsdeskundigen, is even geschikt voor een breed publiek als een voorstelling gespeeld door professionele acteurs.

Wij kijken terug op een geslaagde middag en hopen jullie allemaal weer terug te zien bij de volgende editie!

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.