Community Art Brabant Café #2: een succes!

Foto: Ben Nienhuis (BWC Pictures)

“Vanuit eigen perspectief, elkaar toch kunnen vinden.”, zoals een van de deelnemers verwoordde. Ruim 40 deelnemers lieten zich afgelopen donderdag 16 juni 2016 verrassen door hun eigen netwerk Community Art Brabant. Diverse professionals die elkaar (beter) willen leren kennen en nieuwe samenwerking aan durven gaan. Ze hebben een gezamenlijk doel; namelijk een artistiek antwoord op een maatschappelijke vraag die – vanuit een synergie tussen professionele kunst en actief burgerschap – resulteert in een nieuwe kijk op de werkelijkheid en in nieuwe maatschappelijke verbindingen. Of zijn ieders doelen toch verschillend?

Bij binnenkomst in NatLab (Strijp S Eindhoven) kregen de deelnemers een goodiebag met, naast de gebruikelijke benodigdheden zoals een programma en deelnemerslijst, ook een papieren bord, servet en bierviltje. Ingrediënten om daarna samen aan de slag te gaan.

Spreker Paul Cornelissen (zelfstandige in zowel het sociale als culturele veld en directeur Jan van Besouwhuis in Goirle) startte het programma met veel voorbeelden, zowel van goede als minder geslaagde samenwerkingsprojecten. Deze mislukkingen dienen als goede voorbeelden voor anderen, zo zei hij. Hij riep de zaal ook op om te reageren. Naar aanleiding van een voorbeeld, kwamen er veel vragen uit de zaal. Zoals: “Wat zou het je waard geweest zijn, als je wist hoe het zou lopen?” Het antwoord was een bedrag dat zeker 4 keer zo hoog was. Ieder project leverde hem nieuwe tips op. Zo vertelde Paul Cornelissen: “Ken de ideologische belangen en doelen van de ander en wees niet geheimzinnig over je eigen doelen en belangen. Ze zijn verschillend, maar dat hoeft geen probleem te zijn.”

De tips werden de rest van het programma meteen in de praktijk gebracht. Deelnemers beantwoordden vragen over hun eigen werkpraktijk. Zoals wat ligt er op jouw bordje? In een gesprek met (tot dan toe) onbekenden werden bordjes bekeken en vond er een eerste kennismaking plaats. Het gesprek duurde 15 minuten. Veel te kort om met elkaar de diepte in te gaan, maar gelukkig was het programma pas op de helft.

Deel twee van het programma vond plaats bij Garden Mania, een pop-up stadstuin midden in Strijp S. Dat samenwerking niet vanzelf gaat, weet iedereen die ooit met een ander een Ikea-kast in elkaar heeft gezet. Toch lukt het in je eentje ook niet! Voor het bereiden van het diner werd daarom, hoe kan het ook anders, in groepjes samengewerkt. Gelukkig kregen de deelnemers wel een handleiding (à la die van deze Zweedse gigant) inclusief tips van Paul Cornelissen. Vooral de tip “Er is altijd iemand de baas” werd zorgvuldig in de praktijk gebracht. Met veel humor en creativiteit werden de gerechten gemaakt. “Wanneer heb jij voor het laatst met onbekenden wraps gerold?” Een andere deelnemer reageerde: “Laat het thuis maar niet horen dat ik hier groenten aan het snijden ben”. De taken (en vooral daarna ook het eten) werden eerlijk verdeeld, want we willen geen ‘gekke henkies’ in het team. De samenwerking verliep dan ook vlot en niemand heeft het koken vroegtijdig hoeven afbreken. Binnen no time stond een kleurrijke en smakelijke maaltijd klaar. Project geslaagd! Tot de volgende keer op 20 oktober!

Enkele ervaringen van de deelnemers:

"De dag heeft me een paar belangrijke contacten opgeleverd. Dank!!!"

"Top! Leerzame/fijne middag gehad."

"Heel leuke en creatieve bijeenkomst."

"Het is een interessante uitwisseling van werkvloeren betrokken bij verschillende community-art projecten." 

 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.