CAB Café #5 in Breda

Met een community art project kom je altijd wel grenzen tegen. Grenzen in tijd, middelen & financiën, maar ook grenzen van iemands comfortzone of letterlijk van een gebied.

Doorbreek met ons de grens en deel je positieve en negatieve ervaringen voor nog betere en grensverleggende projecten in de toekomst. Meld je aan voor Community Art Brabant Café #5 ‘grenzen aan community art’.

Donderdag 5 oktober  

15.00 - 19.00 uur | Podium Bloos, Breda

15:00 Inloop met koffie/thee, een verrassing én inschrijven voor de groepen
15:30 Plenaire start door DansNest, Nieuwe Veste en Kunstbalie 
16:15  Korte pauze 
16.30 In gesprek met elkaar in kleinere groepen
18.00 Buffet en gezellig napraten

De middag start met enkele grensverleggende voorbeelden van Dansnest en Nieuwe Veste, twee organisaties uit Breda. Daarna gaan we aan de hand van stellingen in kleinere groepen de grenzen van community art verkennen.

De stellingen worden geïntroduceerd door de volgende personen:  

  • Bas Rozenberg, Worstenbrood > Worstenbrood geeft amateurs in de wijk professionele creatieve kansen. Hoeveel wijkprojecten kan één organisatie aan? 

Stellingen:

1. Om een project te laten slagen ga je altijd over je grens. Alle grenzen in tijd, geld, middelen worden standaard overschreden. 

2. Je kunt je omgeving altijd vragen om hun grenzen te verleggen. Medewerkers, partners en leveranciers zorgen er altijd voor dat je project toch haalbaar blijft.

3. De projecten kunnen alleen maar slagen met deelnemers. Deelnemers doen er alles voor om het project tot een goed einde te brengen.  

 

  • Esther van Rosmalen, Witte Rook > Witte Rook, voorheen Electron, organiseert al ruim vijf jaar projecten in de wijk. Hoe gingen zij om met de grenzen van wijkbewoners en de woningcorporatie?  

Stellingen:

1. De kunstenaar is er om problemen van anderen op te lossen.

2. Deelnemers hebben vanzelfsprekend ook het auteursrecht op kunstprojecten.

3. Community art is voor zielige mensen.

 

  • Nana van Moergestel en Neel Brans, Dansnest > Dansnest 'danst' tussen participatiegericht en autonoom werk en andersom. Zij gebruiken de publieke ruimte als inspiratiebron en onderzoeken de invloed van een openbaar creatieproces.

Stellingen:

1. De brongroep heeft geen vraag. 

2. Werving deelnemers gaat doorgaans geforceerd.

3. Geschikte samenwerkingspartners bestaan niet.

 

  • Ruben de Grauw en Josephine Voets, Nieuwe Veste > Nieuwe Veste is een organisatie in ontwikkeling. De grenzen tussen amateurkunst, creatief cursusaanbod en community art vervagen. 

Stellingen:

1. Professionals kunnen niets leren van amateurs.

2. Samenwerking met het sociaal domein is alleen interessant vanwege het geld (subsidiemogelijkheden).

3. Waar moet kunstbeoefening plaats vinden? Binnenschools, buitenschools, wijk. Welke rol heeft het amateurkunstveld dan?

 

Op de dag zelf kun jij bij binnenkomst aangeven aan welke tafel je wilt zitten. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Informatie

Datum: 
donderdag, 5 oktober, 2017 - 00:00
Adres: 
Podium Bloos
Breda