Mijn Nieuwe Voordeur

...en van wie is dan die nieuwe gang?

In de tweede helft van 2013 heeft het woonzorgcomplex Weijerstaete de deuren geopend. Al snel zijn de 86 appartementen verhuurd,  maar de bewoners,  ruim 100 oudere mensen, hebben moeite met aarden en het aanknopen van  nieuwe relaties. Symbool voor dit gevoel van 'ontheemt zijn' zijn de opmerkelijk steriele gangen en collectieve ruimtes van dit nieuwe complex. Woonbedrijf Mooiland roept de hulp in van een paar kunstenaars om hier mee aan de slag te gaan.

Maatschappelijke vraag

De bewoners hebben hun eigen appartement naar eigen smaak kunnen inrichten maar de gangen en gemeenschappelijke ruimtes zijn nog bijzonder kaal. Dat wordt versterkt door de opmerkelijk steriele architectuur. De behoefte van bewoners om de gang gezelliger te maken stuit op huisregels van de woningcorporatie en de beheerder, die verrommeling tegen willen gaan. De kale ruimte maakt ook dat iedereen achter zijn voordeur blijft en er geen goed klimaat is om je buren te ontmoeten. De openbare ruimtes zijn een soort niemandsland.  Een impasse dreigt.

Artistiek antwoord

Aanvankelijk wordt voor een  laagdrempelige en uniforme aanpak gekozen. Alex vd Heijden maakt decoratieve schilderijen met de bewoners en versiert plantenbakken met mozaïek. Met Marjan Veltkamp maken ze lappen bij de liften. Elke verdieping een andere kleur. 

Co-creatie

In deel fase 1 nemen de bewoners deel aan een door de verhuurder geregisseerde actie die nog  direct aansluit bij de eenvormigheid van de gang. In fase 2 draaien de rollen om en nemen de bewoners de regie. De verhuurder beweegt mee en er ontstaat nu ook ruimte voor eigen uitingen van de bewoners in de gang. Gaande het proces voelen de bewoners zich steeds meer eigenaar van de gemeenschappelijke ruimte en hebben ze elkaar beter leren kennen. Voor een eerder geplande theatertour is dan geen ruimte meer maar tot slot worden genodigden toch trots rondgeleid in ieders 'eigen' gang.

Waarde-creatie

Het project heeft letterlijk tot nieuwe beelden geleidt doordat de gang nu een enigszins is aangekleed. Op de plankjes kunnen de bewoners dat nu zelf verder invullen. Figuurlijk is een (begin van ) een nieuw zelfbeeld ontstaan bij de bewoners als mede eigenaren van de gang. De activiteiten hebben geresulteerd in sociale relaties tussen de bewoners onderling en een mondige maar ook constructieve relatie met de verhuurder.

 

Reacties
Doe mee aan de discussie! Login of registreer om reacties te kunnen plaatsen.

Over dit project

Locatie: 
Boxmeer